Kuppaus

Tässä kohtaa sivustolla hypätäänkin Kiinasta suomalaiseen hoitoperinteeseen, verikuppaukseen.


Suomalainen verikuppaus

Verikuppaus puhdistaa kehoa henkisesti ja fyysisesti, ja se yksi maailman vanhimpia hoitomuotoja. Nykyään kuppaus määritellään ns. ärsytyshoidoksi, jolla pyritään aktivoimaan kehon omien parantavien voimien toimintaa ja lisäämään elimistön omien rauhoittavien ja kipua lieventävien hormonien erittymistä. Käytännössä kuppauksessa poistetaan kehon kuonaista pintaverta sekä kudosnesteitä laskimoverenkierrosta.

Kuppauksen vaikutukset tuntuvat osin välittömästi heti kuppauksen jälkeen, mutta keho jatkaa puhdistustyötä vielä 1-2 viikkoa kuppauksen jälkeen, joten muutoksia tapahtuu hiljakseen. Parhaimpaan hoitotulokseen päästään säännöllisellä ja ennalta ehkäisevällä hoidolla.

Hoito voi olla vain sinulle tai voit tilata ajan yhdessä ystäväsi kanssa, hoidot peräkkäin. Kysy myös kuppauksesta pienille ryhmille!

HUOM. Tarjoan kuppausta tällä hetkellä vain asiakkaan tiloissa. Kuppaus vaatiin kylpyhuoneen, mutta sauna ei ole pakollinen. Tuon kaiken tarvittavan tullessani, ja siivoan tilan ennen ja jälkeen kuppauksen.

Hinta 83 €, kesto 1-1,5 h. Hoito kahdelta 156 euroa, jolloin hoidot tapahtuvat perättäin. Hintaan lisätään matkakulut. 

Hoidot pääsääntöisesti Lahden alueella, isommalle kuppausporukalle myös pidempi matka mahdollinen.

Lue lisää kuppauksesta alta.

Mihin kuppaus auttaa? Sopiiko se minulle?
Kuppaus puhdistaa kehoa kuona-aineista ja tehostaa verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Lihakset rentoutuvat ja kivut helpottuvat. Keho ja mieli virkistyvät, olo kevenee. Nestekierto paranee, turvotus vähenee ja monet kokevat unen laadun parantuneen kuppauksen jälkeen. Kuppaus onkin erinomainen stressin hoitotapa. Erityisen suositeltavaa kuppaus seuraavissa vaivoissa:

 • Korkea verenpaine
 • Korkea hemoglobiini
 • Fibromyalgia
 • Päänsärky, Migreeni
 • Niska- ja hartiakivut, lihasperäiset kivut ja säryt
 • Akne, ihottumat, psoriasis ja muut iho-ongelmat
 • Astma
 • Verenkiertovaivat
 • Ylä- ja alaraajavaivat: puutuminen, kivut, levottomuus
 • Vaihdevuosivaivat naisilla sekä miehillä
 • Miesten eturauhasvaivat
 • Selluliitin hoito

Kuppaus on suositeltavaa myös niille, jotka haluaisivat luovuttaa verta, mutta eivät siihen syystä tai toisesta pysty. Ikärajoituksia ei ole, mutta alle 18-vuotiaita ei yleensä kupata ilman erityistä syytä. Yläikärajaa ei ole, kupattavan kunto määrittää hoidon.

Kuinka usein voidaan kupata?
Yleissuositus kuppausvälille on 3-4 kk, samoin kuin verenluovutuksessa. Myös verenluovutuksen jälkeen on hyvä pitää 3-4 kk:n väli ennen kuppausta. Yhtä oikeaa aikaväliä hoitotiheydelle ei kuitenkaan ole, kupattavan yleistila ja mahdolliset sairaudet on aina huomioitava. Parhaimpaan hoitotulokseen päästään säännöllisellä ja ennalta ehkäisevällä hoidolla.

Milloin on syytä jättää kuppaamatta?
Kupattavan yleistilan tulee olla sellainen, että hän kestää saunomisen ja pienen verenhukan. Verenluovutuksen ja edellisen kuppauksen jälkeen on syytä odottaa vähintään 3 kuukautta. Kuppaus ei myöskään ole suositeltavaa naisille kuukautisten aikaan, ja verta ohentavat lääkkeet/valmisteet (esim. Primaspan, Asperin, mäkikuisma) olisi hyvä jättää pois muutama päivä ennen kuppausta, mikäli ne eivät ole lääkärin määräämiä. Tietyt sairaudet, lääkitykset tai muut tilanteet voivat myös olla este kuppaukselle. Seuraavissa tilanteissa on syytä jättää kokonaan kuppaamatta tai kupataan korkeintaan lääkärin luvalla:

 • Kuumetaudit
 • Vaikea sydänvika
 • Syöpä ja syöpähoidot (vuosi hoitojen loppumisesta)
 • Paha astma
 • Sepelvaltimotauti
 • Vaikea psyyken sairaus
 • Raskaus
 • Aktiivinen vyöruusu
 • Verenvuototauti
 • Marevan tai muu verenohennuslääkitys
 • Vaikea diabetes (haavojen hidas paraneminen)
 • Hiv tai muu tarttuva veritauti
 • Alkoholismi
 • Alhainen hemoglobiini (alle 120), anemia
 • Monisairaus
 • Jokin muu tauti, joka voi aktivoitua aineenvaihdunnan vilkastumisen myötä

Mikäli sinulla on siis jokin sairaus tai lääkitys, valmistaudu kertomaan siitä aikaa varatessasi. Arvioimme sen mukaan, onko kuppaus sinulle tässä kohtaa sopiva hoitomuoto, vai olisiko syytä kääntyä ensin lääkärin puoleen varmistamaan asiaa.

Mitä kuppauksessa tapahtuu?
Ennen kuppausta on tärkeää syödä ja juoda erittäin hyvin, ei kuitenkaan juuri ennen varsinaista kuppausta, jottei veri keräänny vatsaan. Ruoaksi suositellaan kevyttä, verensokeria pitkään ylläpitävää ravintoa. Alkoholia ei tule nauttia ennen tai jälkeen kuppauksen. Myös maidon välttämistä suositellaan vuorokausi ennen/jälkeen kuppauksen. Halutessasi voit myös käydä esim. hieronnassa muutama päivä ennen kuppausta.

Kuppaushoito alkaa yleensä kupattavan saunomisella. Mikäli saunaa ei ole käytettävissä, voidaan ihoa lämmittää myös esim. hieronnalla. Tämä aktivoi verenkiertoa ja valmistaa ihoa tulevaan käsittelyyn.
Saunan jälkeen kupattava siirtyy suihkun kautta hierontapöydälle, jossa iho vielä pestään huolellisesti. Alkuun desinfioidut kuppaussarvet asetellaan asiakkaan keholle tarpeen mukaan, jolloin sarven luoma alipaine imee kevyesti verta ihon alle. Sarvien määrä n. 20-30 riippuen asiakkaasta. Sarven jättämän kohoumaan pintaan tehdään pienet haavat hygieenisellä kuppauskirveellä tai kertakäyttöisellä leikkausveitsellä, ja sarvi asetetaan takaisin paikoilleen. Haavojen teko on kivutonta, korkeintaan ihossa saattaa tuntua pieni raapaisu. Sarvessa oleva tyhjiö imee verta pienistä haavoista ja sarvi täyttyy hiilidioksidipitoisella laskimoverellä ja kudosnesteillä. Kupit tyhjennetään kuppauksen aikana 2-3 kertaa ja asetellaan takaisin paikoilleen. Keho tyrehdyttää itse verentulon, verta poistuu kupattaessa yleensä n. 1-5 dl. Kuppauksen lopuksi iho vielä pestään. Halutessaan kupattava voi mennä pesun jälkeen vielä hetkeksi saunaan.

Hoidon jälkeen nautitaan nesteitä sekä pientä suolapalaa, ja levätään hetki. Aikaa koko kuppaustapahtumassa menee noin 1,5 tuntia.
Tärkeintä kuppauksen jälkeen on nauttia runsaasti vettä seuraavan 1-2 viikon ajan.

Kuppauksen jälkeen on hyvä ja kevyt olo. Haavat umpeutuvat henkilöstä riippuen parissa päivässä. Jäljet paranevat hitaammin alueilla, joilla on huonompi aineenvaihdunta. Haavojen raapimista tulee välttää. Haavoista ja imukupeista syntyneet jäljet poistuvat iholta 1-2 viikossa.

Fyysinen rasitus on sallittu voimien mukaan, mutta on hyvä välttää kovaa hikoilua muutaman päivän ajan. Suihkussa voi käydä normaalisti, mutta saunaa tulee välttää pari päivää. Uimista suositellaan vasta kun haavat ovat täysin umpeutuneet, uimahallissa käyntiä ei kuitenkaan suositella viikkoon kuppauksen jälkeen. Myöskään muita ihonkäsittelyhoitoja, esim. hieronta, ei suositella viikkoon. Alkoholin käyttöä on hyvä välttää muutama päivä ja ruoan tulisi olla kuppauksen jälkeenkin kevyttä ja ravitsevaa. Näin tuetaan elimistön puhdistumista ja saadaan kuppauksesta kaikki hyödyt irti. Parasta olisi, jos kuppauksen jälkeiset päivät voisi hieman rauhoittaa ja antaa aikaa itselleen.

Käytettävät välineet
Valviran ohjeiden mukaan kuppausvälineiden tulee olla joko kertakäyttöisiä tai ne pitää steriloida. Kuppauksessa käytetään nykyisin muovisia sarvia, joiden päässä on kumiset imupallot. Haavat tehdään haavaleikkurilla, skapelilla tai kuppauskirveellä. Kaikki välineet steriloidaan joko koneellisesti tai erikoisdesinfektioaineilla, jotka tappavat tunnetut bakteerit, hiivat, homeet, sienet jne. Osa välineistä on kertakäyttöisiä. Myös kuppaustila puhdistetaan ennen ja jälkeen jokaisen asiakkaan.