Akupunktio ja kiinalainen lääketiede

Tutkittua tietoa akupunktiosta löydät esimerkiksi näistä lähteistä:

WHO – Maailman terveysjärjestö: Perinteinen, täydentävä ja integroiva lääketiede -teeman sivusto (eng)

WFAS – The World Federation of Acupuncture-Moxibution Societies (eng)

The European Traditional Chinese Medicine Association (ETCMA) (eng)

Ajantasaisimman tiedon julkaistuista kiinalaisen lääketieteen hoidojen tutkimuksista löydät PubMed-sivustolta. Sivusto on englanninkielinen. Sivun yläosan hakukentällä voit hakea haluamallasi hakusanoilla, esim. acupuncture pain, acupuncture migraine.

Evidence Based Acupuncture -sivusto on myös englannin kielinen. Sivuston tarkoitus on tuoda esiin tieteellisen tutkimuksen tuloksia akupunktion tehokkuudesta ja hyödyistä.

Perinteinen kiinalainen lääketiede pitää sisällään useita erilaisia hoitomuotoja, joita voidaan myös yhdistellä samalla hoitokerralla.

Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen tunnetuin hoitomuoto. Akupunktiossa iho läpäistään erityisillä akupunktioneuloilla. Neulat ovat ruostumatonta terästä, steriilejä ja kertakäyttöisiä. Neulat ovat myös hyvin ohuita, käyttämieni akupunktioneulojen halkaisija on 0,16-0,25 mm. Esimerkiksi tavallisen nuppineulan halkaisija on 0,60 mm eli akupunktioneuloja samaan paksuuteen tarvitaan 3. Neulat asetetaan valittuihin akupunktiopisteisiin, tarvittaessa stimuloidaan ja annetaan olla paikoillaan tarvittava aika (noin 20-30 minuuttia). Neulahoitoon voidaan yhdistää myös muita hoitomuotoja, kuten sähköakupunktiota tai moksausta.

Moksaus

Moksaus eli moksibustio on lämmittävä hoitomuoto. Moksibustio hoitomenetelmänä on hyvin miellyttävän tuntuista ja tietyissä ongelmissa erittäin tehokasta. Moksausta käytetään mm. flunssan hoidossa, monissa ruoansulatus- ja suolistovaivoissa, turvotuksen hoidossa sekä kylmyysvaivoissa (esim. kylmät raajat, palelu tai kylmän pahentamat nivelvaivat). Moksaustapoja ovat puikkomoksaus eri tekniikoin, riisinjyvämoksaus, neulamoksa (akupunktioneulan päähän asetetaan moksapala palamaan), moksanastat, moksaus välittäjäaineen kanssa (esim. navan päälle suolaa tai inkivääriä ja sen päällä poltetaan moksamurusia) tai suoramoksaus. Moksaukseen liittyy yrttinen tuoksu, mutta käytetystä tavasta riippuen se voi olla myös erittäin lievä.

Kuppaus

Kiinalaista kuppausta voidaan tehdä kuivakuppauksena, märkä-/verikuppauksena tai liukukuppauksena. Kuppaushoito tehdään useimmiten selkään. Hoitomuotona se on miellyttävä ja erittäin tehokas mm. lihastiukkuuksien, allergioiden ja ihottumien hoidossa. Kuivakuppauksessa kuppi laitetaan valitulle alueelle tekemällä tyhjiö kupin sisään ja kupin annetaan olla paikoillaan tarvittava aika. Liukukuppauksessa tai imukuppihieronnassa tyhjiön tekemisen jälkeen kuppia liu’utetaan öljytyllä iholla jolloin lihaksisto hiukan venyy ja rentoutuu. Akupisteen kohtaan voidaan tehdä myös ihoon pieniä reikiä, laittaa kuppauskuppi paikoilleen ja tehdä näin märkäkuppaus. Kuppiin tulee pieni määrä verta ja tämä kuppaus muistuttaa jonkin verran suomalaista kuppausta. Kuppaushoidosta saattaa joskus tulla ihon punoitusta tai mustelmaa muistuttava jälki, joka häviää muutamassa päivässä eikä ole vaarallinen.

Tulineulaus

Tulineula on erittäin tehokas hoitomuoto esimerkiksi lihasjumeihin, tennis-/golfkyynärpään vaivoihin sekä nivelten kulumakipujen hoidossa. Myös arpia, varsiluomia ja suonikohjuja voidaan hoitaa tulineulalla. Tulineulalla/kuumaneulalla hoidettaessa wolfram-metallista valmistettu neula kuumennetaan, pistotekniikka on nopea sisään-ulos.

Gua Sha

Gua Sha on vartalon pehmykudosten – lihakset, kalvot, faskiat – käsittelyä ns. kammoilla tai lastoilla, jotka yleensä on  valmistettu kivestä. Tänä päivänä gua shaa käytetään erityisesti kasvojen hoidossa ja erilaisia kampoja ja rullia on helposti saatavilla myös kotikäyttöön. Ammatillisesti varsinkin fysioterapeuttien käyttämät faskiaraudat tai -veitset vastaavat hyvin läheisesti kiinalaista gua sha -käsittelyä.

Korva-akupunktio

Korva-akupunktiota voidaan tehdä hoidossa akupunktioneuloilla, mutta sitä varten on kehitetty myös mm. nastoja ja magneetteja, jotka voidaan jättää paikoilleen noin viikon ajaksi pidentämään hoitovaikutusta. Korva-akupunktiota voidaan käyttää myös pelkästään ilman muita hoitotekniikoita. Esimerkiksi NADA on päihdevierotukseen kehitetty korva-akupunktiomenetelmä.

Tuina-kasvohieronta

Kiinalaisen lääketieteen hierontaa kutsutaan nimellä Tuina. Tuina-hierontaa Hoitava Tila tarjoaa vain rentouttavana kasvohierontana, hoitoon voidaan yhdistää kehoakupunktiohoito.

Pienet bonsait