Kiinalainen lääketiede

Kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha yleislääketiede, joka pyrkii korjaamaan sairauden syyn ja vahvistamaan kehon omaa kykyä parantua. Ihmistä tarkastellaan kokonaisuutena, jossa fyysinen ja psyykkinen puoli liittyvät läheisesti toisiinsa.

Kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoja voidaan käyttää lähes kaikkien sairauksien hoidossa, jotka lääketiede tuntee. Pienetkin oireet ovat kehon epätasapainon merkkejä, joihin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa ja siten ennaltaehkäistä sairauden synty. Perinteisesti kiinalaista lääketiedettä on käytetty erityisesti terveyden ylläpitämisessä; potilaat kävivät hoidossa ennaltaehkäistäkseen sairauksia. Nykyään ihmiset hakeutuvat hoitoon usein vasta sairastuttuaan.

Vuonna 2010 Akupunktio ja moksibustiohoidot on lisätty UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen liittyen on olemassa ja valmistella myös lukuisia ISO-standardeja  (International Standardization Organization; ISO).

Kiinalaista lääketiedettä ja sen hoitomuotojen vaikuttavuutta on tutkittu tieteellisesti ja tulokset puhuvat hoidon puolesta. Tutkimuksia voi lukea (englanniksi) PubMed-sivustolta. Sivun yläosan haku-kentällä voit hakea esim. acupucture pain.

Hieman selkokielisempää, toisin vain englanninkielistä, tietoa löytyy myös Evidence Based Acupuncture -sivustolta. Sivuston tarkoitus on tuoda esiin tieteellisen tutkimuksen tuloksia akupunktion tehokkuudesta ja hyödyistä.

 

Mihin akupunktio auttaa?

Akupunktio on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa sekä fyysisiin että psyykkisiin vaivoihin. Sitä voidaan käyttää lähes kaikentyyppisiin sairauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn. Hoitona akupunktio sopii lähes kaikille.
Maailman Terveysjärjestö WHO on todennut akupunktion vaikuttavan mm. seuraaviin sairauksiin:

Hengitystiet:
astma, keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus ja keuhkolaajentuma

Iho:
akne, ihottuma, psoriasis

Korva, nenä ja kurkku:
vilustuminen, influenssa, tinnitus, kuurous (tietyissä tapauksissa), Menieren tauti, silmäongelmat, poskiontelontulehdus ja hajuaistin menetys

Vatsa ja ruuansulatuskanava:
liikahappoisuus, pahoinvointi, mahahaava, paksunsuolen tulehdus, ummetus, ripuli ja peräpukamat

Sydän- ja verisuonitaudit:
korkea ja matala verenpaine, rasitusrintakipu, sydämentykytykset ja kylmät raajat

Tuki- ja liikuntaelimistö:
reuma (kaikki tyypit), jännetulehdus, bursiitti, alaselän kipu ja jäykkyys, tenniskyynärpää, jännetupentulehdus, polven ja nilkan vammat, useimmat urheiluvammat

Muut:
liikalihavuus, tupakanpoltto ja huumeriippuvuus, allergiat, esim. siitepölyallergia

Gynekologiset ja urologiset vaivat:
virtsatietulehdus, eturauhastulehdus, yökastelu, kuukautisvaivat mukaan lukien P.M.S., hedelmättömyys

Neurologiset:
päänsärky (migreeni ja jännityspäänsärky), nykimishäiriö, tärinä, kolmoishermon särky, kasvohalvaus, vyöruusu, iskias, aivohalvauksen jälkitila, yleinen hermokipu ja puutuminen

Psykologiset:
ahdistus, masennus, unettomuus ja jännittyneisyys

hde: WHO Chronical no. 34, 1980