Hoitomuodot

Perinteinen kiinalainen lääketiede pitää sisällään useita erilaisia hoitomuotoja, joita voidaan myös yhdistellä samalla hoitokerralla.
Alla lyhyet esittelyt käyttämistäni hoidoista. Suomalaisesta kuppauksesta voit lukea lisää tästä.

Akupunktio

akupunktio
Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen tunnetuin hoitomuoto.
Akupunktiossa iho läpäistään erityisillä akupunktioneuloilla. Akupunktioneulat ovat ruostumatonta terästä, hyvin ohuita ja steriilejä kertakäyttöneuloja. Neulat asetetaan akupunktiopisteisiin, tarvittaessa stimuloidaan ja annetaan olla paikoillaan tarvittava aika (usein noin 20 minuuttia). Neulahoitoon voidaan yhdistää myös muita hoitomuotoja, kuten sähköakupunktio tai moksaus.

Moksaus

moksaus
Moksaus eli moksibustio on lämmittävä hoitomuoto. Moksibustio hoitomenetelmänä on hyvin miellyttävän tuntuista ja tietyissä ongelmissa erittäin tehokasta. Moksausta käytetään mm. kylmyysvaivoissa, turvotuksen hoidossa sekä monissa ruoansulatusvaivoissa. Moksaustapoja ovat puikkomoksaus eri tekniikoin, neulamoksa (akupunktioneulan päähän asetetaan moksapala palamaan), moksanastat, moksaus välittäjäaineen kanssa (esim. navan päälle suolaa tai inkivääriä ja sen päällä poltetaan moksamurusia) tai suoramoksaus.

Kuppaus

kuppaus
Kuppausta voidaan tehdä kuivakuppauksena, märkäkuppauksena tai imukuppihierontana. Kuppaushoito tehdään useimmiten selkään. Hoitomuotona se on miellyttävä ja erittäin tehokas mm. lihastiukkuuksien ja ihottumien hoidossa. Kuivakuppauksessa kuppi laitetaan valitulle alueelle tekemällä tyhjiö kupin sisään ja kupin annetaan olla paikoillaan tarvittava aika. Kuivakuppaushoidosta saattaa joskus tulla mustelma, joka häviää muutamassa päivässä eikä ole vaarallinen. Liukukuppauksessa tai imukuppihieronnassa tyhjiön tekemisen jälkeen kuppia liu’utetaan öljytyllä iholla jolloin lihaksisto venyy ja rentoutuu. Akupisteen kohtaan voidaan tehdä myös ihoon pieniä reikiä, laittaa kuppauskuppi paikoilleen ja tehdä näin märkäkuppaus. Kuppiin tulee pieni määrä verta ja tämä kuppaus muistuttaa jonkin verran suomalaista kuppausta.

Tulineula

Akupunktio, tulineula
Tulineulalla hoidettaessa wolfram-metallista valmistettu neula kuumennetaan liekillä punahehkuiseksi ja pistetään nopeasti haluttuun kohtaan esim. akupisteeseen tai kipupisteeseen. Tulineulan pisto saattaa aiheuttaa pientä kirvelyä ja sen jälkeen lämmön tunteen leviämistä pistokohdan ympärille. Tulineula on erittäin tehokas monissa vaivoissa mm. tulehdukset, arvet ja suonikohjut ovat hyviä käyttökohteita.

Korva-akupunktio

Korva-akupunktiota voidaan tehdä hoidossa akupunktioneuloilla, mutta sitä varten on kehitetty myös mm. nastoja ja magneetteja, jotka voidaan jättää paikoilleen noin viikon ajaksi pidentämäään hoitovaikutusta.

Tuina-hieronta

Tuina on kiinalaista hierontaa jota tehdään sormilla, kämmenillä, kyynärpäillä, koko kädellä ja välillä myös jaloilla käsitellen meridiaaneja ja akupisteitä. Teen tällä hetkellä Tuina-hierontaa vain kasvohierontana tai osana muuta hoitotyötä.